Krim fem år etter

Det har gått fem år siden Russland annekterte Krim, men russiske myndigheter bruker fremdeles den samme retorikken.

En kronikk skrevet av journalist og historiker Anton Naumljuk. 

De svartkledde skikkelsene som hoppet og danset på scenen, skulle uttrykke frykt og uro. På skjermen bak dem ble det vist bilder fra protestene på Majdan i Kiev og hendelsene på Krim i februar 2014. Scenen var satt opp der hvor bildene ble tatt for fem år siden, nemlig utenfor Krims parlamentsbygning, Verkhovna Rada, der flere tusen krimtatarer og ukrainske aktivister samlet seg i protest mot de russiske styrkenes nærvær på halvøya.

Motdemonstrantene var tilreisende kosakker og aktivister fra Russland som ropte «Krim er russisk», og det kom til sammenstøt. Denne demonstrasjonen ble nå vist på skjermen, og svartkledde skikkelser danset foran, mens den foruroligende musikken ble mer og mer anmassende. Plutselig kom noen hvitkledde ungjenter løpende ut på scenen, og musikken ble erstattet av den russiske sangen «Kalinka». De svartkledde forsvant fra scenen, og på skjermen dukket det opp bilder fra Krim, og så et fotografi av Russlands president Vladimir Putin som omfavner et barn. Feiringen av femårsdagen for Krims tilslutning til Russland var i gang.

Det har gått fem år siden Russland annekterte Krim, men russiske myndigheter bruker fremdeles den samme retorikken. Selv om de ikke klarer å overbevise noen i utlandet, har russiske massemedier i fem år formidlet de samme påstandene om annekteringen. For det første hevder Russland at deres styrker på Krim forsvarte den russiskspråklige befolkningen på halvøya mot forfølgelse fra ukrainske nasjonalister. Men det var ingen nasjonalister på Krim, så da måtte FSB isteden ta i bruk tortur for å arrangere en falsk straffeforfølgelse av regissør Oleg Sentsov, som ble beskyldt for å ha planlagt terrorhandlinger på Krim og vært med i den ukrainske nasjonalistiske organisasjonen «Høyresektoren» («Pravyj sektor»).

I alt har over førti personer forsvunnet sporløst på Krim i 2014-2016.


Anton Naumljuk

«De tok på ham gassmaske og klemte slangen sammen så han ikke fikk puste. Da han begynte å miste bevisstheten, slapp de slangen, løftet på gassmasken og fylte den med en eller annen gass», fortalte advokat Aleksandr Popkov om hvordan en av aktørene i saken mot Oleg Sentsov, Gennadij Afanasiev, ble presset til å vitne mot ham.«De brukte et apparat som genererer elektrisk strøm, festet ledninger, også uisolerte ledninger, fra det til kjønnsorganene hans, og skrudde på apparatet. Etter dette vitnet han mot Sentsov og åtte andre personer. Han husker ikke navnene deres, og så ikke hva han skrev under på.»

Den russiske etterretningstjenesten trengte Sentsov-saken som bevis for at ukrainske nasjonalister utgjorde en fare for Krims innbyggere. Russisk TV har kringkastet denne påstanden i fem år, og parlamentsleder i statsdumaen Vjatsjeslav Volodin gjentok den da han besøkte Krim i anledning femårsdagen for tilslutningen til Russland. Fra scenen snakket han om den ukrainske trusselen mot det russiske språk, som flertallet av innbyggerne på Krim snakker, og hevdet at Russland ved å okkupere halvøya, i virkeligheten beskyttet den. Etter feiringen erklærte han at han haddde bedt om at det blir regnet ut hvor mye Russland har tapt som følge av at Krim har vært del av Ukraina.

«Ukraina har behandlet Krim meget uredelig. Det har vært brudd på Krim-innbyggernes grunnleggende rettigheter, som retten til språk og retten til å kunne ta en utdannelse på sitt eget språk. Ukraina har ødelagt økonomien til Krim og Sevastopol. I praksis var det snakk om en annektering», uttalte Volodin.

Vel vitende om at innbyggerne kom til å gjøre motstand, okkuperte russiske spesialstyrker alle administrasjonsbygg natten etter demonstrasjonen. De som gjorde det var militære, men uten kjennetegn og med bind som skjulte ansiktet.


Anton Naumljuk

 

En annen myte som Russland i disse fem årene har brukt  på linje med myten om de ukrainske nasjonalistene, er at innbyggerne på Krim selv uttrykte et ønske om å slutte seg til Russland under folkeavstemningen 16. mars 2014. Femårsmarkeringen foregikk på plassen foran Verkhovna Rada i Simferopol. 26. februar 2014 kom det til sammenstøt mellom flere tusen krimtatarer og ukrainere på den ene siden, og kosakker og aktivister fra Russland  på den andre.

Krims innbyggere protesterte mot de nye lovene som senere ga parlamentsmedlemmer på Krim mulighet til å be Russland innlemme halvøya inn i Den russiske føderasjonen. Vel vitende om at innbyggerne kom til å gjøre motstand, okkuperte russiske spesialstyrker alle administrasjonsbygg natten etter demonstrasjonen. De som gjorde det var militære, men uten kjennetegn og med bind som skjulte ansiktet.

Noen dager senere stilte krimtatar Resjat Ametov seg opp på byens hovedtorg med en plakat som uttrykte protest mot okkupasjonen. Han ble ført bort av bevæpnede menn, og to uker senere ble liket funnet, med utstukne øyne og spor etter annen tortur. Ametov ble det første av mange ofre for okkupasjonen av Krim. I alt har over førti personer forsvunnet sporløst på Krim i 2014-2016.

Der vitner eller overvåkingskameraer har fanget opp bortførelsene, har det vært åpenbart at de blir gjennomført av bevæpnede personer. Resjat Ametovs død er ennå ikke etterforsket, de skyldige er ikke funnet, og russisk politi- og rettsvesen nekter å prøve å finne dem. Men noen aktivister har etterforsket saken selv og avdekket at Ametov ble kidnappet av geriljasoldater fra «Krims selvforsvar», en bevæpnet gruppe som ble dannet for å bistå de russiske styrkene i 2014.

Han ble ført bort av bevæpnede menn, og to uker senere ble liket funnet, med utstukne øyne og spor etter annen tortur. Ametov ble det første av mange ofre for okkupasjonen av Krim.


Anton Naumljuk

 

Gruppa ble dannet av daværende parlamentsmedlem på Krim, Sergej Aksionov, som siden annekteringen har vært Krims regjeringssjef. Han har selv forklart seg om dette under en rettsprosess. «Krims selvforsvar» ble ledet av Pavel Sjeremet, som nå er medlem av den russiske statsdumaen. Selv om aktivister har anmeldt forholdet, har ikke Sjeremet så mye som blitt avhørt om omstendighetene rundt Resjat Ametovs død.

De som motsatte seg okkupasjonen av Krim, ble også straffet. Demonstrasjonen mot de russiske styrkene i februar 2014 ble omtalt som masseopptøyer, og krimtataren Akhtem Tsjijgoz ble anklaget for å ha organisert dem. Foruten ham ble drøyt ti krimtatarer arrestert. Rettsprosessen mot dem varte i flere år og ble avsluttet helt nylig. Tsjijgoz ble dømt til frihetsberøvelse i åtte år, til tross for at alle vitnene som deltok i den samme demonstrasjonen, hevdet at Tsjijgoz ikke oppfordret til opptøyer og ikke foretok seg noe lovstridig. Etter avtale med Tyrkias president Recep Erdoğan ble Tsjijgoz utvekslet mot to tsjetsjenske leiemordere, som var dømt for leiemord på to tsjetsjenske opposisjonelle i Tyrkia. Fra Ankara vendte Tsjijgoz tilbake til Kiev og er nå en markant politisk aktør blant krimtatarene i Ukraina.

De som motsatte seg okkupasjonen av Krim, ble også straffet. Demonstrasjonen mot de russiske styrkene i februar 2014 ble omtalt som masseopptøyer, og krimtataren Akhtem Tsjijgoz ble anklaget for å ha organisert dem


Anton Naumljuk

 

Kosakker fra Russland og tidligere geriljakrigere fra «Krims selvforsvar» ble busset inn til Simferopol for å delta i feiringen av femårsdagen for annekteringen av Krim. De hadde hjulpet de russiske styrkene med å okkupere administrasjonsbyggene og flyplassen, og holde ukrainske millitære tropper isolert og på avstand. Dette var deres fest. Fra scenen ble de gratulert av Sergej Aksionov, embetsmenn og parlamentsmedlemmer fra Moskva, og dessuten lederen for en fransk delegasjon, som besøkte Krim akkurat da. Det var den tidligere parlamentarikeren Thierry Mariani, som i januar sluttet seg til Marine Le Pens ytre høyre-parti. Til tross for at han nå kun har status som president for foreningen «Fransk-russisk dialog», som også har lederen for Russlands statsbaner, Vladimir Jakunin, i spissen, framstiller russiske massemedier Marianis nærvær som en offisiell fransk delegasjon.

På samme måte dekkes besøk fra alle mulige utenlandske privatpersoner til Krim. Disse menneskene sto på en scene som ble bevoktet av flere titalls medarbeidere fra politi- og sikkerhetsstyrker. Etter forestillingen gikk de, og da gikk også kosakkene og soldatene fra «Krims selvforsvar», til tross for feiringen. Tilbake på plassen sto bare de av Krims fastboende som hadde kommet for å feire femårsdagen. Det viste seg at det bare dreide seg om noen tiltalls mennesker. Noen eldre ektepar som holdt plakater med portrett av Vladimir Putin, begynte å danse, men musikken ble snart skrudd av, og festen var slutt.

Oversatt fra russisk av Hege Susanne Bergan.

Kontakt

Employee

Olga Shamshur Flydal

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 73 53 43
Read article "Olga Shamshur Flydal"

Employee

Inna Sangadzhieva

Fungerende fagsjefE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"