Kampen fortsetter 50 år etter avkriminaliseringen

I dag starter den internasjonale Pride-uken, og i år feirer vi 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Holdningene har heldigvis endret seg, og i dag syns de fleste i Norge at alle skal ha rett til å elske den man vil.

Men slik er det ikke overalt, vi lever i en verden hvor homofili fremdeles er straffbart i hele 68 land. I Europa har vi land som gjeninnfører kriminaliseringen av skeive liv. I Russland innførte de for ti år siden loven mot såkalt «homopropaganda» mot mindreårige. Nå er det fremmet et lovforslag som er rettet mot mennesker i alle aldre. I Polen har vi sett kommuner som erklærer seg som lhbt-frie soner. Og i Ungarn er det vedtatt en som forbyr «promotering av homofili» overfor mindreårige og som sammenstiller det i lovverket med pedofili. Særlig vanskelig er situasjonen for transpersoner, med 375 kjente drap bare i 2021 – og økende press på hardt tilkjempede rettigheter. Krig, økende oppslutning om illiberale regimer, homofobi og transfobi gjør det vanskeligere å være lhbtiq-person i verden i dag. Kampen er på ingen måte vunnet!

Her hjemme har enkelte i den offentlige debatten stilt spørsmål ved Pride. Mens Pride hele tiden har handlet om like rettigheter for lhbtiq-personer, fremstilles det som om det handler om en form for ideologisk kamp. Vi ser debattanter seksualisere barns forhold til Pride. Transpersoner utsettes for særlig harde angrep fra ulike hold, også blant dem som ellers støtter skeive rettigheter. Dermed flyttes fokuset vekk fra hva Pride egentlig handler om – retten til å elske den man vil og være den man er.

Som menneskerettighetsorganisasjon jobber vi hver dag for at unge skal vokse opp og leve trygge liv. Vi jobber for at alle mennesker skal få lov å leve frie liv sammen med den man elsker, uten å måtte være redde for diskriminering, trakassering og vold.

Vi i Helsingforskomiteen ser frem til en spennende og viktig Pride-uke. Den skal vi markere sammen med kolleger fra Ukraina, Russland, Polen og Ungarn, og sammen med våre gode samarbeidspartnere Foreningen FRI, Oslo Pride og Amnesty Norge. Vi håper mange blir med å feire skeiv kjærlighet og grunnleggende menneskerettigheter.

Happy Pride fra Berit Lindeman, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité

Kontakt oss

Employee

Berit Lindeman

GeneralsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 909 33 379Twitter: @LindemanBerit
Read article "Berit Lindeman"

Employee

Mina Wikshåland Skouen

Seniorrådgiver likestilling og ikke-diskrimineringE-post: [email protected]Telefon: +47 90 82 50 76
Read article "Mina Wikshåland Skouen"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"