Fritt Ord-pris til nominerte av Helsingforskomiteen

Fritt Ords Free Media Awards 2020 går til fryktløse journalister fra Russland, Ukraina og Aserbajdsjan.

Den ukrainske journalisten Stanislav Aseyev, den aserbajdsjanske fotojournalisten Aziz Karimov, og det russiske mediehuset Mediazona er alle blant vinnerne av Fritt Ords Free Media Awards 2020. Alle tre ble nominert av Helsingforskomiteen.

– Dette er fantastisk. Det er en velfortjent pris og den internasjonale anerkjennelsen dette medfører for journalistene og for uavhengig journalistikk i disse landene betyr mye, sier fagsjef i Den norske Helsingforskomité, Gunnar Ekeløve-Slydal.

962 dager i isolasjon

Stanislav Aseyev skrev under pseudonymet Stanislav Vasin for medier som Radio Free Europe og Dzerkalo Tyzhnia. Han var den eneste uavhengige journalisten som var uredd nok til å fortsette å bo og jobbe i Donetsk og rapportere fra de konfliktherjede områdene. 2. juni 2017 ble han imidlertid arrestert og bortført, noe som vekket internasjonale reaksjoner fra organisasjoner og journalister som krevde hans umiddelbare løslatelse.

Aseyev måtte likevel sitte 962 dager i en kjeller i isolasjon, uten medisinsk hjelp og under forhold som er vanskelig å måtte forestille seg.

– Mens jeg satt fanget i en kjeller i Donetsk ble jeg ofte spurt om mine reportasjer fra krigen i Øst-Ukraina og okkupasjonen var verdt det; å bli fanget, torturert, å miste flere år av livet mitt. Der og da kunne jeg ikke svaret, sier journalisten Stanislav Aseyev og fortsetter:

– Nå føler jeg meg stolt av å bli nominert og anerkjent på denne måten.

Nå er Aseyev tilbake i Ukraina og ferdigstiller sin bok om tiden i fengsel i Donetsk. Hans drøm er å etablere et ukrainsk tilsvar til Charlie Hebdo for å skape offentlig debatt om tema som ikke er så lett å snakke om.

Blant de mest forfulgte i Europa

Den aserbajdsjanske journalisten Aziz Karimov, er også blant vinnerne av årets pris. Karimov har blant annet fått publisert sitt arbeid for Associated Press, The Los Angeles Times, Human Rights Watch og Reuters, og er sterkt rørt over å være blant prisvinnerne.

–  I landet mitt møter uavhengige journalister trusler og hevnaksjoner, heller enn å bli hyllet med priser. Jeg mottar denne prisen på vegne av alle som jobber i media i Aserbajdsjan, og som daglig risikerer og ofrer mye for å kunne fortsette å utøve sitt yrke uavhengig, sier han.

Den internasjonale anerkjennelsen dette medfører for journalistene og for uavhengig journalistikk i disse landene betyr mye


Gunnar Ekeløve-Slydal

Det russiske mediehuset Mediazona er også svært glad for at deres arbeid har kommet i et internasjonalt søkelys.

– Som mange andre mediehus i autoritære land sliter Mediazona med reklameinntekter og investeringer, samtidig som myndighetene nekter å samarbeide og lovverket er stadig mer restriktivt, sier Mediazonas redaktør Serhej Smirnov.

Fritt Ords Free Media Awards skal gi støtte til uavhengige journalister og media som nekter å gi etter for press og trusler. Mediene opererer under enormt press i mange land, og om prisen skriver Fritt Ord at de ønsker å oppfordre og styrke uavhengige journalister og media til å fortsette deres arbeid til tross for trusler og voldelig undertrykkelse.

Les mer om prisen og prisvinnerne på Fritt Ord sine hjemmesider.

Kontakt

Employee

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Assisterende generalsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 95 21 03 07Twitter: @GunnarEkelveSly
Read article "Gunnar M. Ekeløve-Slydal"

Employee

Olga Shamshur Flydal

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 73 53 43
Read article "Olga Shamshur Flydal"