Fengslet blogger risikerer syv nye år i fengsel

Det finnes over 120 politiske fanger i Aserbajdsjan. En av dem er Mehman Huseynov på 27 år. Han ble arrestert og fengslet i 2017, og risikerer nå ytterligere syv år i fangenskap.

OPPDATERING 22.01.19: Påtalemyndighetene i Aserbajdsjan kunngjorde 22. januar at de dropper den nye siktelsen mot den profilerte bloggeren Mehman Huseynov. De nye anklagene skapte betydelig internasjonalt press og demonstrasjoner i hovedstaden Baku, og flere sluttet seg til Huseynovs sultestreik i fengsel. Ifølge uttalelsen til påtalemyndighetene kommer avgjørelsen etter en direkte oppfordring fra president Ilham Aliev. Den norske Helsingforskomité glad for at påtalemyndighetene har snudd i saken, og ber myndighetene om å løslate Huseynov og andre politiske fanger umiddelbart.

__________

Huseynov har i lengre perioder drevet med kritisk journalistikk rettet mot aserbajdsjanske myndigheter. Da det gjenstod to måneder igjen å sone ble han i desember tiltalt for å ha angrepet en fengselsvakt ved en rutinesjekk. På grunnlag risikerer han et straffetillegg på ytterligere syv år. 

– Dette er ikke enestående. Huseynovs sak og andre lignende saker er eksempler på hvor langt myndighetene er villige til å gå for å for å håndtere kritikere som kan skade deres rykte. I stedet for å bruke midler på å bygge opp en sak mot fanger etter at de er løslatt, forlenger autoritetene heller den eksisterende straffen på grunnlag av hvilket som helst påskudd, sier Olga Shamshur Flydal, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité.

Bildetekst: Olga Shamshur Flydal, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité, følger utviklingen rundt politiske fanger i Aserbajdsjan tett. 

Sultestreik 

Kilder informerer om at Huseynov delvis har sluttet å spise i protest mot de falske anklagene. Verken advokaten hans eller familiemedlemmer har mulighet til å kommunisere med han, noe som forverrer forholdene. Det er mange som har engasjert seg i saken hans og støtter 27-åringen i hans protester mot den nye tiltalen. Politivold er et systematisk og veldokumentert problem i Aserbajdsjan og flere journalister og bloggere har blitt utsatt for vold og trusler grunnet deres kritiske arbeid rettet mot dette. Likevel har spesifikt denne saken blitt et symbol på myndighetens hardtslående tiltak overfor menneskerettighetsforkjempere, politiske aktivister og journalister. 

Huseynovs sak og andre lignende saker er eksempler på hvor langt myndighetene er villige til å gå for å for å håndtere kritikere som kan skade deres rykte.


Olga Shamshur Flydal

– Den norske Helsingforskomité er bekymret for Mehmans helsemessige tilstand. Ikke bare på grunn av sultestreiken, men også på grunn av de generelle forholdene i de Aserbajdsjanske fengslene. Landets ugjennomtrengelige rettssystem utgjør også en trussel i hans situasjon, og dette er dokumentert både av advokater og tidligere politiske fanger, sier Shamshur Flydal.

Bundet for øynene og kneblet

I januar 2017 ble Huseynov angrepet av en gruppe offiserer i sivil bekledning, “bundet for øynene med munnen kneblet av håndklær, fikk han en sekk tvunget over hodet. Da han ankom politistasjonen ble det brukt elektrosjokkvåpen mot kjønnsorganene og ansiktet hans ble slått til blods”. Dagen etter ble han fraktet til en rettsal hvor han ble dømt han skyldig i å ikke følge ordre fra politiet, noe som blir straffet med bøter. Myndighetene nektet å gjennomføre en noen etterforskning av Huseynovs påstander om å ha blitt utsatt for tortur. Samtidig anmeldte politiets distrikssjef han for æreskrenkelse. Dette ledet til at Huseynov i mars 2017 ble dømt til to år i fengsel for æreskrenkelser mot politiet.

– Noe som kan forklare tiltalene mot den unge bloggeren er den offentlige forklaringen hans. Den beskriver torturen han ble utsatt for på politistasjonen da han ble arrestert. Politivold og uverdige forhold i aserbajdsjanske fengsler er kjent og dokumentert. Likevel er det de færreste som våger å gå ut offentlig med hva de har blitt utsatt for. Dette svekker myndighetenes autoritet og man blir ansett som en trussel, sier Shamshur Flydal.

Les mer om politiske fanger her: https://nopoliticalprisoners.org/

Kontakt

Employee

Olya Shamshur Flydal

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 73 53 43
Read article "Olya Shamshur Flydal"