En ny regjering i Ukraina må søke forsoning

Helgens utvikling har vært svært dramatisk. Lørdag tok de opposisjonelle kreftene kontrollen over alle de sentrale statlige institusjonene, men president Janukovitsj og han nærmeste medarbeidere forlot hovedstaden Kiev. Innen i morgen skal Oleksander Turtsjunov, som det ukrainske parlamentet i går utnevnte til interim president, presentere en ny regjering. Vi håper Turtsjunov vil skape et grunnlag for forsoning.

Etter forrige ukes tragiske utvikling som har resultert i mer enn 80 døde på Maidanplassen, ser det nå ut til at opposisjonen har de facto kontroll i Ukraina. I følge president Janukovitsj’ siste offisielle erklæring fra den vestlige byen Kharkiv lørdag nekter han å trekke seg. Samtidig har hans støttespillere i parlamentet, Verhavna Rada, enten forlatt Kiev eller sluttet seg til opposisjonen, hvilket gjorde det mulig i helgen å fatte flere prinsipielt viktige vedtak: Presidenten er avsatt, grunnloven fra 2004 som begrenser presidentens makt er gjeninnført, flere ministre er avsatt og fengslede Julia Timosjenko er løslatt. Det ble også bestemt at det skal holdes presidentvalg den 25. mai. Etter at Janukovitsj’ parlamentsformann Rybak ble avsatt, ble Turtsjunov, som kommer fra Julia Timosjenko’s Fedrelandsparti, satt i hans sted. Søndag ble han også utnevnt til interim president.

Selv om det nå er håp om at den verste delen av konflikten synes over, er det fremdeles mange farer for Ukrainas fremtid. Landet er fremdeles sterkt politisk splittet, og det er nødvendig å skape et grunnlag for forsoning. Et første skritt i den retning kan Turtsjunov og opposisjonen gjør i morgen nå en ny regjering skal utnevnes. Det vil være klokt å ikke helt ekskludere interessene fra de russisktalende befolkningen i øst. Dette vil forhåpentligvis gi en mer styringsdyktig og legitim regjering de neste månedene. Volden i forrige uke har også etterlatt dype sår som det vil ta lang tid å hele. Derfor er det viktig å raskt sørge for uavhengig dokumentasjon av fakta fra hendelsene på Maidan, som kan legges til grunn for etterforskning og strafforfølgning av ansvarlige for volden. Etterforskningen bør omfatte Janukovitsj selv og de ansvarlige for Ukrainas sikkerhetsstyrker.

Det internasjonale samfunnet, med Russland, den Europeiske Union og USA i spissen, bør ha sterkt fokus på å mane til ro og å forhindre videre splittelse av landet, ettersom det er i alles interesse. Ukrainas nye lederskap vil trenge all den støtten de kan få, inkludert økonomisk støtte for å komme gjennom den nært forestående økonomiske krisen. Her kan kan også Norge bidra. Norge bør i tillegg øke støtten til de demokratiske kreftene i Ukraina, både til den demokratiske opposisjonen og det sivile samfunn. Slik kan Norge bidra til langsiktig styrking og oppbygging av et demokratisk Ukraina.