Teater: En varslers død

For første gang kommer Russlands mest kontroversielle og fryktløse teater til Norge.

Velkommen til gratis forestilling med Teatr. Doc og forestillingen “En time og 18 minutter”.

Det handler om juristen Sergey Magnitskij, som døde i fengsel etter å ha avslørt omfattende korrupsjon i Russland. Dødsfallet førte til at USA, Canada og Estland innførte nye lover som straffer de som angriper varslere.

Teatr.doc har har fått internasjonal anerkjennelse for hardtslående oppsetninger om det moderne Russland basert på virkelige, dokumentariske livshistorier. Kontroversielle temaer, som maktmisbruk mot varslere som Magnitskij, belyses på scenen.

Også skuespillerne i Teatr. Doc utsettes for maktovergrep fra russiske myndigheter; trusler, svartmaling i media, uanmeldte politirazziaer og utkastelse fra sine lokaler.

«En time og 18 minutter» er blitt omtalt som et av de sterkeste moderne russiske teateroppsetninger. «1 time og 18 minutter» er den tiden det tok for Sergey Magnitskij å dø. Han var bundet med håndjern, men uten å være dømt. Flere hundre Magnitskij’er befinner seg i russiske fengsler idag. Spørsmålet som stilles er: Kan et menneske vinne over det totalitære?

Forestillingen er på russisk men tekstes på skjerm til engelsk. Det vises i forbindelse med en internasjonal høring i Oslo om den kritiske situasjonen for varslere og menneskerettighetsforkjempere i mange land.