Hvorfor hacket Russland Stortinget?

I de siste årene har media stadig fortalt om russiske operasjoner i utlandet, samt om norsk spionasje i Russland. Nylig ble også den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnij forgiftet i et angrep europeiske myndigheter ser ut til å mene at FSB, den føderale russiske sikkerhetstjenesten, er ansvarlig for.

Fra trollfabrikker i Sankt Petersburg, via leiesoldater i Afrika og Syria, til angrep på en tsjetsjensk blogger i Sverige i februar – Russland forsøker tilsynelatende å undergrave demokratiske institusjoner (som valg) i utlandet samt forfølge opposisjonelle i eksil. Hva kan Norge vente seg fremover og hvordan kan vi beskytte vårt eget samfunn – samt styrke det russiske demokratiet?

Om paneldeltakerne:

Andrei Soldatov og Irina Borogan er Russlands kanskje mest anerkjente eksperter på russiske sikkerhetstjenester. I bøker som The New Nobility, The Red Web og The Compatriots: The Brutal and Chaotic History of Russia’s Exiles, Émigrés, and Agents Abroad viser Soldatov og Borogan hvordan de hemmelige tjenester går som en ubrutt ryggrad fra Sovjetunionen til Putins Russland. De to prominente journalistene blir intervjuet av Aage Borchgrevink, avdelingsleder i Den norske Helsingforskomité.

Årets Anna Politkovskaja-seminar handler om den russiske statens målsetninger i utlandet, inkludert Norge, og hvilke metoder de anvender for å fremme sine interesser. Samtalen vil foregå på engelsk, men med muligheter for å sende inn spørsmål på norsk (og russisk).

Gikk du glipp av arrangementet? Da kan du se det her: 

Kontakt

Employee

Aage Borchgrevink

Leder, Avdeling for DokumentasjonE-post: [email protected]Telefon: +47 90 75 11 50 Twitter: @aageB
Read article "Aage Borchgrevink"

Employee

Lene Wetteland (permisjon)

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 75 53Twitter: @lenewett
Read article "Lene Wetteland (permisjon)"