Høring og boklansering: Journalistikk i Sotsji og Nord-Kaukasus forut for og under OL 2014

Journalistikk i Sotsji og Nord-Kaukasus forut for og under OL 2014.

Den norske Helsingforskomité (DnH) inviterer i samarbeid med Amnesty International Norge (AIN) og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) til høring om arbeidsvilkårene for journalister i Sotsji og i regionen rundt forut for og under de olympiske vinterlekene 7.-23. februar 2013. Russiske myndigheter har investert enorme pengebeløp for å sikre at vinterlekene blir en sportslig suksess og for å vise et glansbilde av et moderne Russland. Men lekene finner sted i en urolig region og med et bakteppe av en autoritær stat som legger restriksjoner i forhold til uavhengige medier, sivilt samfunn og en kritisk debatt om måten OL blir arrangert på.

Problemer utenlandske journalister kan oppleve er allerede blitt illustrert ved hvordan TV2s journalist Øystein Bogen og fotograf Aage Aune nylig ble behandlet av russisk politi da de var på reportasjetur i Krasnodar og den russiske republikken Adygia («TV2s team anholdt flere ganger i Russland», http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/tv-2s-team-anholdt-flere-ganger-i-russland-4149804.html).

Høringen er også et arrangement for å hedre minnet etter den russiske journalisten Anna Politkovskaja, som ble drept i 2006 for sin kritiske journalistikk knyttet til konfliktene i Nord-Kaukasus. Vi lanserer en ny bok som fyller noe av tomrommet etter at Politkovskajas kritiske penn forstummet, «Stories of one war», om krigen i Tsjetsjenia. Tsjetsjenia, en av de mest konfliktfylte republikkene i Nord-Kaukasus hvor journalistisk virksomhet innebærer høy risiko.

Program

15:00: Velkommen, Bjørn Engesland, Generalsekretær, DnH

15:10: Lansering av boken Stories of one war. Boken blir lansert av redaktørene Sabina Folnovic-Jaitner og Tatevik Gukasyan.

Du kan lese mer om boken her:
http://www.nhc.no/no/vart_arbeid/prosjekter/Everyone+is+silent+about+their+own%3A+Stories+of+one+war.b7C_wlfWXH.ips

15:30: Å arbeide som journalist i Nord-Kaukasus, Irina Gordienko, journalist, Novaya Gazeta

15:50: Situasjonen for journalister i Sotsji, Olga Beskova, Sjefredaktør av Sotsji Nyheter (www.sochinskie-novosti.com)

16:10: TV2-teamets erfaringer med russisk politi: visning av video og innlegg fra TV2s journalist Øystein Bogen

16:25: Kaffe, te

16:40: Paneldebatt: Hvordan drive kritisk journalistikk rundt OL i Sotsji?

Møteleder: Gunnar M. Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær, DnH. I tillegg til innlederne vil representanter for arrangørorganisasjonene delta: Ingvild Gjone Lyberg, kommunikasjonssjef, AIN; Bård Nylund (LLH) og Inna Sangadzhiyeva, rådgiver, DnH.
17:15: Slutt