Kontakt
Adresse: Kirkegata 5, 0153 OSLO
Telefon: +47 953 32 235
Epost: nhc@nhc.no
Gavekonto: 5081 05 58927
Twitter: nhc_no
Facebook: @norwegianhelsinkicommittee
Instagram: norwegianhelsinkicommittee
Regjeringens forslag til ny lov om tros- og livssynssamfunn har alvorlige svakheter, konkluderte Helsingforskomitéen i sin høringsuttalelse.
Helsingforskomiteens høringsuttalelse til Kulturdepartementet, 31. desember 2017: Forslag til lov om tros- og livssynssamfunn.
Valg 2017:
- Det er viktig å ha eit kritisk blikk utanfrå på det demokratiet me tar for gitt her heime, seier Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen. Han har invitert 26 internasjonale observatørar til Stortingsvalget.
Helsingforskomiteen har overvåket og rapportert om menneskerettighetssituasjonen i Norge siden stiftelsen i 1977. Komiteen har arbeidet med mange temaområder som for eksempel rasisme og diskriminering, rettsikkerhet og fengselsforhold. De senere årene har flyktning- og asylpolitikken i Norge vært sentralt for arbeidet, sammen med minoritetsspørsmål. Vi har gjennomført menneskerettighetsundervisning i Norge. En viktig del av vårt arbeid i Norge er å fremme menneskerettighetsperspektivet for norske beslutningstakere og norsk publikum, både i vår utenrikspolitikk og i våre hjemlige forhold.
Norway:
The Norwegian Helsinki Committee is a partner of the Oslo Freedom Forum (OFF) which is now underway in Oslo. OFF is a thriving global community of people who share the common vision of making the world a more peaceful, prosperous, and free place. The ninth annual forum will unite dissidents, activists, artists, journalists, and changemakers in Oslo on May 22-24, 2017.
Norge:
Det er positivt at Norge og Kina gjenoppretter normale politiske relasjoner, sier Helsingforskomiteen i et brev til statsminister Erna Solberg. Brevet er sendt i et samarbeid med Den norske advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, Amnesty International i Norge, Norsk PEN og Den norske Tibetkomité. Men de gjenopprettede relasjonene kan ikke bygge på at Norge unnlater å ta opp de omfattende bruddene på menneskerettighetene i landet. Den moderne menneskerettighetstanken bygger på at disse rettighetene er grunnverdiene for det internasjonale samfunnet og skal beskyttes og fremmes gjennom at landene holder hverandre ansvarlige. En god dialog mellom statene er forutsetning for at dette skal fungere.
Norge:
Den siste tiden har det vært intens debatt om tilbakekall av statsborgerskap. Grunnen til at debatten har oppstått er at Regjeringen har gitt UDI i oppdrag å granske flere saker. Noen av beslutningene til UDI/UNE har skapt sterke reaksjoner. Det er fremmet forslag om at tilbakekall bare kan skje ved dom, at det må innføres foreldelsesfrist og at barn ikke skal miste statsborgerskapet på grunn av foreldres lovbrudd. Stortinget vurderer lovendringene.
NGO-Forum for human rights:
The Norwegian NGO forum issued a Submission for the Day of General Discussion on a draft General Comment on State Obligation under the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights. The paper draws the attention to the increasing trend by States Parties of the Covenant in giving priority to private sector development and investments as part of international development cooperation. This trend must be accompanied by increased efforts by states of ensuring that human rights principles are respected fully by private sector actors taking part in international development cooperation.
Norge:
Den norske Helsingforskomité har sammen med NOAS, Jussbuss og Antirasistisk senter sendt brev til Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget med støtte til et forslag om at statsborgerskap bare bør kunne tilbakekalles ved dom. En viktig grunn til at vi har fått en debatt om å endre dagens praksis, hvor det er UDI/UNE som tar beslutningen, er at det er blitt kjent gjennom media at velintegrerte personer med sterk tilknytning til Norge over mange år blir fratatt sitt statsborgerskap fordi UDI/UNE mener at de har gitt feil informasjon. Organisasjonene støtter lovfesting av kravet til forholdsmessighet i vurderingen av tilbakekall. Kravet bør konkretiseres ved at det innføres en foreldelsesfrist. For å sikre en rettssikker prosess, er det domstolene som bør vurdere forholdsmessigheten.
Norge:
- Den norske Helsingforskomité støtter forslaget om å endre statsborgerloven § 26 slik at tilbakekallelser av statsborgerskap bare kan skje ved dom*. Regjeringen bør avvente saksbehandling av tilbakekallelser til regelverket er endret. Dette sa Helsingforskomiteens assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal i sitt innlegg på åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité 9. februar 2017.
Human rights education:
The Norwegian Helsinki Committee organised 13-17 November 2016 a Human Rights School for 27 high school students from Murmansk and Kirkenes.
Magnitskij-saken:
Den norske Helsingforskomité reagerer sterkt på at Fritt Ord og Kunst i offentlige rom (KORO) på konferansen Public Calling på Nationaltheatret 1. og 2. november lar Torstein Grude fra Piraya Film, produsenten for Andrei Nekrasovs Film The Magnitsky Act: Behind the Scenes, uimotsagt få komme med uriktige påstander om Helsingforskomitéen. Han fremsetter svært kontroversielle, og etter Helsingforskomitéens mening, feilaktige påstander om den kjente russiske varsleren Sergei Magnitskij, som døde i et russisk fengsel som følge av manglende legehjelp og tortur i november 2009.
Film festival:
As a partner of the Human Rights Human Wrongs documentary film festival, we invite you to the kick-off of this years' festival. Join us on Tuesday February 16th at Cinemateket as we kick-start the 2016 edition of the Human Rights Human Wrongs Documentary Film Festival with a series of exciting events.
Asylrett i Norge:
Den norske Helsingforskomité har sammen med Amnesty International Norway og NOAS skrevet et brev til UNHCRs representant for Nord-Europa, Pia Prytz Phiri, der vi argumenterer for at lovendringene som ble innført i utlendingsloven i november er i strid med retten til å søke asyl. Dette betyr at Norge bryter sine internasjonale forpliktelser, og kan i sin ytterste konsekvens innebære at asylsøkere med beskyttelsebehov kan bli sendt tilbake til forfølgelse, tortur og i verste fall død. Brevet ble i går også sendt til innvandrings-og integreringsminister Sylvi Listhaug, samt til alle partilederne på Stortinget.
Norge:
I dagens Aftenposten svarer Helsingforskomiteen på UNEs artikkel i Aftenposten 23. desember, der UNE skriver at vi gjør påstander til fakta. Den norske Helsingforskomité mener det er nedslående at UNE ikke vil undersøke saker der Norge kan ha brutt sentrale menneskerettslige forpliktelser.
Norge:
I en kronikk publisert i Aftenposten 17.12 oppfordrer Den norske Helsingforskomité statsråd Sylvi Listhaug til å be om en redegjørelse fra UNE i forbindelse med at to russiske statsborgere som søkte asyl i Norge ble torturert og drept etter retur til hjemlandet i 2012 og 2013.
Norge:
I denne ukens Ny Tid avsløres det at to tsjetsjenske asylsøkere, Apti Nazujev og Umar Bilemkhanov, ble torturert og drept i Tsjetsjenia etter å ha fått avslag på sine søknader om politisk asyl i Norge. Den norske Helsingforskomité og russiske Memorial advarte norske myndigheter sterkt mot å sende de to tilbake til Tsjetsjenia eller Russland.
Norge:
Helsingforskomitéen har sammen med andre organisasjoner i NGO-Forum for menneskerettigheter sendt brev til statsmininister Erna Solberg med kritikk av Regjeringens forslag om å kutte i støtten til menneskerettighetsarbeid i budsjettet for 2016.
Norge:
Den norske Helsingforskomité ber i et brev sammen med Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og Stefanusalliansen Utenriksminister Børge Brende sørge for at ordningen med en spesialutsending for minoriteter blir opprettholdt.
Norge:
Den norske Helsingforskomité, NOAS og en rekke andre organisasjoner sendte i går et brev til alle partier på Stortinget der det advares mot hastebehandling av innstrammingsforslag som innebærer en dramatisk svekkelse av asylsøkeres rettssikkerhet.
Drawing for freedom:
In September, the Norwegian Helsinki Committee (NHC) and the National Art Academy of Fine Arts Oslo (KHIO) jointly kicked off an art project with focus on the political prisoners in Azerbaijan. More than 80 political prisoners are now behind bars in the country, many of which were arrested while Azerbaijan was chairing the Council of Europe.
Nasjonal institusjon for menneskerettigheter:
Den norske Helsingforskomité har i samarbeid med Amnesty International Norge skrevet et brev til Stortingets presidentskap der vi foreslår at det arrangeres en åpen høring i forbindelse med ansettelsen av en ny direktør ved nasjonal institusjon for menneskerettigheter.
Anna Politkovskaja seminar:
-President Putins behandling av sivilsamfunnet i Russland gjør at staten mister sin legitimitet. Dette kan føre til omveltninger i Russland, omveltninger som bare president Putin selv vil være ansvarlig for, sa Svetlana Gannusjkina på forrige ukes godt besøkte Anna Politkovskaja seminar på Litteraturhuset i Oslo.
Seminar:
Onsdag 7. oktober arrangerer Den norske Helsingforskomité det åpne seminaret "40 år for fred, tryggleik og menneskerettar: Helsingforserklæringa framleis høyaktuell", på Litteraturhuset i Oslo. Seminaret er vårt årlege Anna Politkovskaja seminar, og finn i år stad på dagen ni år etter at ho blei drepen utanfor sin eigen leiligheit i Moskva.
Policy Paper 2/2015:
A new policy paper from the Norwegian Helsinki Committee presented today argues that Norway and other democratic countries should establish mechanisms to freeze the assets of persons who commit gross violations of human rights with impunity and prohibit their entry into the country – the victims of these violations being human rights defenders or whistle-blowers.
Norge:
Den norske Helsingforskomité støtter en uttalelse om at Norge bør ratifisere den valgfrie protokollen til FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.
Årsmøte:
Den norske Helsingforskomité gjennomførte 29. april sitt årsmøte med våre styre- og rådsmedlemmer på Litteraturhuset i Oslo. Møtet ble ledet av rådspresident i Den norske Helsingforskomité Kristin Clemet. Generalsekretær Bjørn Engesland la fram året 2014s svært omfattende aktiviteter. Årsmøtet ber i en uttalelse den norske regjeringen om å gi reell støtte til det stadig økende antallet politiske fanger i OSSE-området.
Policy Paper 1/2015:
Den norske Helsingforskomité presenterer i dag et Policy Paper som argumenterer for at Norge bør etablere en global Magnitskij-mekanisme.
Fritt ords pressepris for Øst-Europa:
Stiftelsen Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepriser til Russland og Øst-Europa for 2015 går til seks modige journalister og medier fra Russland, Ukraina og Georgia som ikke lar seg skremme av sensur og represalier. To av årets prisvinnere er nominert av Den norske Helsingforskomité.
HRHW film festival:
- Western democracies should impose targeted sanctions against the Azerbaijani elite. Statements of concerns from European leaders are only benefitting the Aliyev regime said Vugar Gojayev, human rights defender in exile and NHC project coordinator in the discussion after the screening of Amazing Azerbaijan at the Human Rights Human Wrongs film festival on Saturday.
Seminar:
Det var det tydelige svaret fra rumenske romaktivister som tirsdag 27. januar var deltakere på seminaret "Behov for en ny norsk rompolitikk" i regi av Den norske Helsingforskomité.
Sous couvert de la guerre en Ukraine, la Russie et ses Etats voisins attaquent les défenseurs des droits de l’Homme et les médias. Les Etats démocratiques doivent oeuvrer pour protéger les défenseurs en danger.
The Arctic and Barents Regions: Cooperation, Human Rights, and Security Challenges. The Norwegian Helsinki Committee is co-organizing the Nordic Forum for Security Policy 2014 together with the Finnish Committee for European Security (STETE), the Swedish OSCE-network (OSSE-nätverket and the University of Tromsø. The Forum wil take place in Tromsø, at the University of Tromsø from 12-14 November. You can register as a participant below.
Norge:
Den norske Helsingforskomité har skrevet brev til Statsminister Erna Solberg der vi peker på noen menneskerettslige utfordringer
som vi ber regjeringen prioritere. - Det er behov for et sterkt politisk fokus på gjennomføringen og overvåkingen av internasjonale
menneskerettigheter; både i utenrikspolitikken og i Norge, sier generalsekretær Bjørn Engesland.
Les brevet i sin helhet under.
Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/SMK
Markering 7. oktober:
Tirsdag 7. oktober er en symboltung dag i Russland. Det er åtte år siden den kritiske gravejournalisten Anna Politkovskaya ble drept og det er også bursdagen til president Vladimir Putin. I den forbindelse kommer Amnesty, LLH og Helsingforskomiteen til å holde en solidaritetsmarkering foran Stortinget kl 12-13, og foran den russiske ambassaden 13.30-14. Du er velkommen!
Debatten om Ibsenprisen:
Karl Ove Knausgårds siste innlegg i debatten om Ibsenprisen og Peter Handke er basert på en besynderlig problemstilling, skriver generalsekretær Bjørn Engesland og seniorrådgiver Aage Borchgrevink i et leserinnlegg i VG.
Ibsenprisen 2014:
Gårsdagens fullsatte debattmøte på Litteraturhuset i regi av Norsk PEN og Den norske Helsingforskomité viste et sterk engasjement rundt tildelingen av Ibsenprisen 2014 til Peter Handke. Innleggene og paneldebatten kan ses i sin helhet under.
2. juli 2014. Amnesty Norge har med støtte fra Den norske Helsingforskomité og en rekke andre organisasjoner i Norge sendt et brev til statssekretær Bård Glad Pedersen der vi ber om at også de økonomiske, sosiale og kulturelle rettighetene vektlegges gjennom Stortingsmeldingen om menneskerettigheter i utenrikspolitikken.
Europride 2014:
Under to åpne seminarer under Europride 2014 inviterer LLH, Amnesty og Helsingforskomiteen 22. Juni ti av Øst-Europas mest fremtredende lhbt-aktivister til å fortelle om livet under antihomolovene – og om hvordan lhbt-personer blir trukket inn i en ny kald krig mellom Øst og Vest.
Norge:
Det norske Stortinget vedtok 13. mai 2014 et eget kapittel om menneskerettigheter i Norges grunnlov. – Dette er et langt skritt i riktig retning, sier Bjørn Engesland, generalsekretær. Vi setter særlig pris på at kapitlet starter med å forplikte statens myndigheter til å «respektere og sikre menneskerettighetene slik de er nedfelt i denne grunnlov og i for Norge bindende traktater om menneskerettigheter» (§ 92). Styrkingen av barnets rettigheter er også meget positivt (§ 104).
FNs menneskerettighetsråd:
28. april 2014 skal Norge for andre gang høres i FNs menneskerettighetsråd om gjennomføringen av menneskerettighetene i Norge. Sist gang i 2009 fikk Norge flere kritiske merknader, og denne gangen er det Utenriksminister Børge Brende som eksamineres om menneskerettighetene i Norge. I samarbeid med FN-sambandet har vi liveoverføring fra Geneve og panel med kommentarer i FN-sambandets lokaler i Storgata 33. klokken 8:30. Photo: Jean-Marc Ferré, UN.
Norge:
Det må regjeringen svare for i FN i mai 2014. I likhet med alle andre stater i verden vil Norge bli gjenstand for en Universell Periodisk Undersøkelse (UPR) i FNs Menneskerettighetsråd. Det er fire år siden Norges den første gangen. Selve undersøkelsen tar en halv dag hvor alle verdens stater kan stille spørsmål eller kritisere Norge. – Forberedelsene er allerede godt i gang, og etter mai 2014 vil arbeidet med å følge opp anbefalingene om bedret praksis starte. Frivillige organisasjoner har en viktig rolle å spille hele veien, sier Ole B Lilleås i Den norske Helsingforskomité.
Magnitskysaken:
I en anmeldelse som Den norske Helsingforekomité leverer idag til Siri Frigaard, lederen av Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, navngis russiske tjenestemenn mistenkt for tortur og drap av advokaten og varsleren Sergei Magnitsky: Oleg Silchenko, Dmitry Markov og Oleg Kuznetsov. Silchenko var ansvarlig tjenestemann ved det russiske innenriksdepartementet for arrestasjonen og varetektsfengslingen av Magnitsky. De to siste var overordnete tjenestemenn ved Matrosskaya Tishina varetektsfengsel der Magnitsky døde som følge av mishandling med gummikøller.
Norsk utenrikspolitikk:
Utenriksdepartementet har igangsatt et arbeid med en Stortingsmelding om norsk menneskerettighetspolitikk og invitert til innspill og forslag fra sivilsamfunnet. Den norske Helsingforskomité setter pris på at en slik melding skal lages og har nå gitt våre innspill til Utenriksdepartementet.
Norge:
Sammen men Amnesty International Norge har Den norske Helsingforskomité skrevet et brev til Statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg der vi argumenterer for at Høyre bør støtte et forslag om å vedta et nytt kapittel i den norske Grunnloven som inneholder både sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter. Les hele brevet under.
FNs torturkomite kommer med en rekke kritikkpunkter og anbefalinger til norske myndigheter etter å ha gjennomgått Norges rapport.
Russland:
Amnesty Norge, LLH og Helsingforskomiteen markerte i går Putins fødselsdag med kake og spesielt inviterte gjester på Egertorget
(Genève og Oslo, 30.10.2012) Langvarig opphold i politiarrest, isolasjon i fengsler, behandling og diagnostisering av torturskader, utlendingsinternatet på Trandum, vold mot kvinner og tvang i psykiatrien er sentrale utfordringer for Norge for fullt ut å oppfylle forpliktelsene etter torturkonvensjonen, sa Helsingforskomiteens Ole B. Lilleås til FNs torturkomité i dag.
Norge:
I dag spiller Den norske Helsingforskomité sine synspunkter på menneskerettighetsutvalgets innstilling til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. - Stortinget har en historisk sjanse til å styrke menneskerettighetenes stilling i norsk lovgivning. I forrige periode ble det fremmet forslag om et eget kapittel med de sentrale menneskerettighetene i Grunnloven. Nå må det sittende Stortinget kjenne sin besøkelsestid og vedta denne viktige reformen, sier Gunnar M. Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Les vårt innspill og se møtet live ved å klikke på linken under.
Stortingsvalget 2013:
34 observatører fra 11 land i det tidligere Sovjetunionen har gjennomført valgobservasjon av årets Stortingsvalg. Valgobservatørene har blitt tatt svært godt i mot over hele landet, og har observert et valg der velgerne har stor grad av tillit til valgprosessen. Valget har vært gjennomført på en svært profesjonell måte. Allikevel, det er forbedringspotensial også her.
Norge:
Den norske Helsingforskomité var med å arrangere gårsdagens støttemarkering for Ukraina foran Stortinget.
Barentssamarbeidet 20 år:
Mandag 3. juni kommer den russiske statsministeren Dmitry Medvedev til Kirkenes for å bli med på feiringen av 20-årsjubileeet for Barentsssamarbeidet, som omfatter Finland, Norge, Russland og Sverige. Statsminister Jens Stoltenberg skal etter planen ha et separat møte med sin russiske kollega Dmitry Medvedev den 4. juni. – Gitt den forverringen i Russland vi nå er vitne til når det gjelder myndighetenes behandling av menneskerettighetsorganisasjoner og andre deler av det sivile samfunnet, må Stoltenberg prioritere menneskerettighetsspørsmål i samtalene med Medvedev, sier generalsektretær Bjørn Engesland. Utviklingen i Russland er stikk i strid med Barentserklæringen.
FN:
I forbindelse med oppfølgingen av United Periodic Review (UPR) av Russland i FNs menneskerettighetsråd 29. april har Amnesty og Helsingforskomiteen skrevet et brev til Utenriksdepartementet der vi oppfordrer norske myndigheter til å fremme særlig to anbefalinger som gjelder menneskerettighetsforkjempere. Les hele brevet under.
Høringsinnspill:
Norge bør ratifisere den valgfrie protokollen til FNs torturkonvensjon og opprette et nasjonalt tilsynsorgan for tortur i
Norge, skriver Helsingforskomiteen sammen med Amnesty International i et høringssvar.
-Tilsynet bør utføres av en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter som etableres som en sterk og uavhengig kommisjon
for menneskerettigheter, slik Helsingforskomiteen tidligere har gått inn for, sier Generalsekretær Bjørn Engesland.
Menneskerettigheter i Norge:
På vegne av en rekke representanter for norsk sivilsamfunn, alle medlemmer i NGO-forum for menneskerettigheter, har Den norske
Helsingforskomité oversendt et brev til Statsminister Jens Stoltenberg, hvor organisasjoene tar opp en bekymringsverdig utvikling
når det gjelder åpenhet og deltakelse for frivillige organisasjoner i spørsmål som har med Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser
å gjøre.
Oppdatering 2. september 2012: Svar på brevet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre kan leses nedenfor.
(18/10-2010) En rekke organisasjoner lanserte 31. august en bred kampanje for å sette fokus på såkalte papirløses livssituasjon i en aksjon kalt "Ingen mennesker er ulovlige".
I et brev til Utenriksminister Jonas Gahr Støre, uttrykker Helsingforskomiteen sammen men en rekke norske organisasjoner bekymring for prosessen rundt reetableringen av Nasjonal Institusjon for menneskerettigheter i Norge.
Successfully concluded:
As a Norwegian partner, the Norwegian Helsinki Committee is pleased with the implementation of the Oslo Freedom Forum 2012, which took place 7 - 9 May. The 2012 Forum has been the best so far, and the NHC is proud to be associated with both the conference and with its participants.
Helsingforskomiteen og Amnesty International Norge svarer på spørsmål:
Stortingets menneskerettighetsutvalg har foreslått en begrenset revisjon av Grunnloven for å styrke menneskerettighetenes
stilling. Hvis Stortinget følger opp forslaget vil Grunnloven få et eget kapittel med sentrale menneskerettigheter. Dette
kan skje allerede i 2014, ved 200-årsjubileet for Grunnloven.
Helsingforskomiteen og Amnesty International Norge er positiv til utvalgets forslag, men mener at “retten til å søke asyl”
burde vært inkludert. Det burde heller ikke være mulig å fravike religionsfriheten i krigs- eller krisesituasjoner.
Årsmøteuttalelse:
Den norske Helsingforskomité avholdt sitt årsmøte for styre og rådsmedlemmer den 26. april. Årsmøtet ga i årets uttalelse bred støtte til det aktuelle forslaget om å innlemme menneskerettighetene i Grunnloven.
Helsingforskomiteen og 26 andre organisasjoner ber regjeringen om å signere og ratifisere FNs klageordning for barns rettigheter. Seremonien er om knappe tre uker. - Norge kan gå foran og gi et viktig internasjonalt signal for å fremme barns rettigheter internasjonalt ved å signere og ratifisere tilleggsprotokollen til FNs barnekonvensjon. På denne måten kan vi bidra til at også de mest utsatte barna i land med svake rettssystemer og svakt rettsvern kan få bedre beskyttelse, sier seniorrådgiver Ole Benny Lilleås. Foto: Redd Barna/Nevruz Aksu
Konferanse:
- Den Europeiske virkeligheten er en flerkulturell virkelighet. Det må alle i Europa forstå og akseptere. Europa er avhengige av 40-50 millioner flere innvandrere for å opprettholde vår levestandard. Denne realiteten står i skarp kontrast til en virkelighetsoppfatning som er i ferd med å spre seg særlig blant høyreradikale i Europa, nemlig den at vi står overfor en trussel fra masseinnvandring. Denne myten må avlives og arbeidet med å få alle til å forstå at vi lever i en flerkulturell virkelighet i Europa må forsterkes, sa Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland på konferansen Å leve sammen i ulikhet som Den norske Helsingforskomité arrangerte sammen med NOAS og Amnesty på Litteraturhuset mandag. På konferansen var norske og internasjonale eksperter invitert for å diskutere hvordan vi skal leve sammen i det flerkulturelle samfunn i det 21. århundre.
FNs Menneskerettighetskomité har nettopp gått gjennom Norges oppfyllelse av de sivile og politiske menneskerettighetene. På en rekke punkter kommer komiteen med kritikk av Norge, og utrykker bekymring over at Norge ikke gjør mer for å ivareta sine forpliktelser. Den norske Helsingforskomité, Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg og Juss-Buss fulgte høringen og kom med mange innspill til komiteen underveis i prosessen.
FNs Menneskerettighetskomité skal ta opp sivile og politiske rettigheter i Norge 24. og 25. oktober og vil deretter komme med anbefalinger til hvordan forpliktelsene etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter bedre kan oppfylles. Helsingforskomiteens Ole Benny Lilleås er sammen med andre norske frivillige organisasjoner tilstede under høringen i Genève. Du kan se høringen live ved å klikke på linken under.
- We wish to express our deepest condolences with all those who have been affected by the tragic and despicable actions at Utøya and in Oslo, Secretary General Bjørn Engesland says. The attacks targeted the best we have: our youth, our openness, our democracy.
Konferanse:
Litteraturhuset, Wergelandsalen, 24. oktober klokken 12.00-16.00.
Mandag 24. oktober - FN-dagen - inviterer papirløskampanjen til en halvdagskonferanse på Litteraturhuset i Oslo. Fokuset er
argumentene for å gi opphold til papirløse – og argumentene for ikke å gjøre det.
Storbritannia har nettopp føyd seg til den lange listen av land som har gitt opphold til større grupper av lengeværende papirløse,
mens Polen har vedtatt en bred regularisering for papirløse i 2012. Med sin harde linje overfor papirløse forblir Norge et
unntaksland. Vi har invitert flere innledere til å fortelle hvorfor Norge bør finne en løsning for de papirløse – og hvorfor
ikke.
Arrangementet er gratis. Ingen påmelding.
Velkommen!
Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité har i et felles brev bedt norske myndigheter om å etablere en sterk nasjonal institusjon for menneskerettigheter som er i samsvar med FN-standarder.
Aserbajdsjan:
I et brev til H.K.H Kronprins Haakon ber Den norske Helsingforskomité om at H.K.H. Kronprinsen velger ikke å delta som planlagt ved åpningen av den årlige olje- og gassmessen International Caspian Oil & Gas Exhibition & Conference 6.-7.juni 2011 i Baku, Aserbajdsjan, da deltakelsen vil kunne gi signaler som kan misbrukes av ett av Europas siste og mest autoritære regimer. Raftostiftelsen og Human Rights House Foundation slutter seg til anmodningen til Kronprinsen.
Norwegian Helsinki Committee is one of the partners of the Oslo Freedom Forum 2011 currently taking place here in Oslo.
Norge:
Onsdag 13. april 2011 reiste stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) spørsmål til justisminister Knut Storberget om hvilke tiltak norske myndigheter har satt i verk for å sikre at romanifolk/tatere som har lidd overlast på norske barnehjem faktisk har fått oppreisning. - Helsingforskomiteen mener dette er et viktig spørsmål for den norske politikken i forhold til romanifolket/taterne. Et hovedproblem er at mange av taterne som havnet på barnehjem mangler dokumentasjon, fordi norske institusjoner har makulert papirer eller fordi plasseringen ikke var hjemlet i lovlige vedtak, sier assisterende generalsekretær Gunnar M. Ekeløve-Slydal.
Annette Thommessens minnepris 2011 tildeles papirløse-kampanjen ”Ingen mennesker er ulovlige”, ved initiativtakerne Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter og Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, SEIF.
Uakseptabel behandling av torturoffer:
Flere norske organisasjoner har reagert kraftig på at Utlendingsnemnda avviser opplysninger om at en tvangsreturnert syrisk kurder ble torturert ved retur. Organisasjonene, blant dem Den norske Helsingforskomité, har nå skrevet et åpent brev til Utlendingsnemnda.